Tuesday, August 25, 2009

Ramadan ke-4

11.33pm

wHooopSSss..
ari nieyhhh akuu banyakk sukaaa
sukaa jalan2
aku gi shopping kat PASARAYA TELOK MAS
kuang3
then gi umh mak, basuh baju
baju yg bwk balik aritu, tak bsuh2
ish pe nk jd dgn ank dara skrg
kul 3.30pm gi homeopathy kat Bukit Beruang
doktor tu kate aku ada migrain
disebabkan oleh sinus
ohh noooooo
takleyh pikir banyak2 nanti pening
susah la weyh kalo berterusan camni
camner aku nak hadapi SPM yang perlu banyak berfikir nieyh?

umm.. doktor tu pun ada cakap pasal buah-buahan
aku agak tertarik dengan topik tersebut
rupanya baru aku tau yang kita nieyh digalakkan makan
5 jenis buah-buahan yang berlainan kaler
sebab, 5 jenis kaler yang terdapat pada buah-buahan tersebut
dapat merawat kanser dan juga dapat menghalang kanser
epal mempunyai antioxidant yang tinggi
sebab tu bila kita potong then biarkan kat luar
isi dia akan bertukar jadi perang
antioxidant tu baik untuk mencegah kanser
hari ini aku dapat sedikit ilmu yang sangat berguna untuk diriku
hoho

doktor tu suruh aku makan buah banyak2
tapi kan maktab aku tuuuuuu buah dia tak fresh
lepas aku termakan buah yang rasa dia lain macam
aku terus tak sentuh buah yang disediakan
umm.. takpe la aku cuba gak jinak2kan diri dengan buah-buahan
dari DS kesayangan hoho

haaa.. cakap pasal maktab,
esok da kena balik
ari khamis ada seminar
balik awal2 pagi la weyhh
kul 8.45am da bertolak
sampi dalam kul 11am
kalo ayah aku speed lagi awal
adoii yaii
ummm.. itu jer kot coretan aku kali ini
akanku sambung lagi lepas trial nanti
tata~

d-La♥

Sunday, August 23, 2009

Ramadan Al-Mubarak


SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADAN


Sabda Rasulullah saw:
"Apabila datang bulan ramadan,
dibukakan pintu langit dan ditutup pintu neraka
serta dibelenggu segala syaitan."



SeLaMaT MeNJaLaNi IbadaT PuaSa


Ku Tujukan Khas Kepada Yang Tersayang :

♥KeluargaKu


♥Guru-GuruKu


♥SahabatKu


♥Rakan-RakanKu


♥All Muslims


SemOGa RaMaDaN kali ini lebih bermakna daripada sebelumnya..


d-La♥

Saturday, August 22, 2009

puasa da weyh

12.20pm


ari nieyh 1st dayy puasa..
Happy Ramadan andd happy fasting to all muslims
smoga ramadan kali ini lebih baik drpd sebelumnya

umm.. semlm aku smpi umh dlm kul 6.50
jln2 kat mc japp gi minum kat kdai mamak
penat weyh pjalanan kali nieyh
ni alkisahnya perjalananku~
dr mktb ke bahau kena berdiri dlm bas
kiri kanan laki, rimas aku
skali tu pernah plak tudung aku nk tercabut
nasib baik kawan aku sempat tarik tudung aku
da la belakang, kiri, kanan aku sume nyer laki
arhhhh..
dr bahau nak ke tampin, skit lagi nak tertinggal bas
nasib baik uncle tu prasan kteorg nk naik
on da way nak gi tampin
aku leyh plak tertido dalam bas
mula2 aku tengok kawan2 aku sume tido
aku bajet nak pecah record tak nak tido dalam bas
tup2 tido gak
pale aku siap terhantuk kat tingkap lagi wakakakakakaka
tersengguk ke belakang
ishh, macam2.. nasib baik orang belakang aku tu tido
kat tampin plak, lain plak citernya
kena tunggu bas
duduk la kat situ skjap,
1st time sempat beli air, hahaha
aku plak bleyh lupa yang aku nieyh tgh sakit pale
gi beli air gas adoii
on da way ke melaka rasenya takde pape yang berlaku
sampai kat MC, gi tandas jap
dapat call mak aku da sampi
masuk kereta gi cari parking kat MC
nak kna gi beli tiket la plak
abah tak dpt hantar, kena keje
dapat seat 8 la weyh
depan gler, tak best langsung
gi kdai mamak, pi kena teh ais dengan rojak
balik rumah, trus mandi, terbongkang atas katil
pale sakit weyh
macam nak pecah kepala rasanya
aku terjaga kul 12, mak aku kejut suro makan
kira skali sahur la kan
kepala tengah sakit, aku makan takde rase pape
de kena mengena ke dengan sakit pale?? haha
pastu bajet nak study chemistry, pasal sabun
yang aku tau, soap is sodium or potassium
of long-chain fatty acid
formula dia RCOOˉK(positif) or RCOOˉNa(positif)
tu jer aku yang aku sempat baca
pastu trus lelap.. wakakakaka

d-La♥

Sunday, August 9, 2009

di pagi hari ahad

4.35AM


HoHo... caya tak aku bangun awal nieyh? aku bangun tepat kul 4.23AM
sebab time tu kawan aku call, kejutkan aku, suruh aku bangun
kalo ikutkan aku tak larat nak bangun
tp, apa kan daya dah janji, kenalah tunaikan janji tu
tapi nieyh pun bangun lambat skit
janji kul 4.00AM, bangun kul 4.23AM hahahahaha
nasiblah.. huish ngantuk la...
ahhhhhhhh.. nak tido nak tido
tp takpe la sebabkan atas permintaan kawan aku tu
aku sanggup berkorban
hahaha
dia ajak aku study pagi2 nieyh
tp kan, cam malas jer
uish, takleyh cmtu SPM da dekat nieyh
lagi 98 ari jer lagi
sedar tak weyh??!! adoii yaii

aku nak balik maktab nieyh
kul 9.00AM
awal gilerr
kawan2 aku yang lain ntah kul bape sampai
diorg biasa petang2 baru sampai
tido la jawab aku kalo da sampai awal nieyh hehehe..
mak aku de masak pucuk ubi tempoyak td
untuk aku bawak balik ngeee~
actually aku nak bawak tu nak bagi kawan aku
sebab ari tu time aku tak balik
dia ada bawakkan aku pucuk ubi masak tempoyak
nak bawak balik rebung masak lemak cili api,
kat kawasan rumah aku nieyh susah skit nak cari
even pasar malam pun takde jual rebung
ko kena rasalah pucuk ubi tempoyak mak aku tau
ummmm.. aku bawak skali sambal tempoyak + cili api
pedas la weyh
naik sampai ke kepala
anda berani cuba?? gagagagagagagagaga

ummm.. okeyh la, i hav to go
nak blaja bio, form 4, chapt 2
ce;; structure and cell organisation
orang push bru nak study
uish, ape nak jadi dengan aku nieyh
keyhkeyh,, daaaa~

d-La♥

Saturday, August 8, 2009

Meh kongsi2 citer

HEllo WORLD!

hahaha
umm.. ari nieyh takde pape sgt yg leyh ku citerkan
kehidupan ku seperti ari2 biasa, tak kua umh, jerebu beb!
H1N1 plus jerebu bhaya tuuuuuuuuu

di sini iginku ulaskan skit psl H1N1 nieyh,
skrg nieyh da catat 15 Kematian
mangsa obes menjadi mangsa ke-15 H1N1
mangsa nieyh da demam sejak 28hb Julai lagi
3 Ogos dimasukkan ke ICU sebab mengalami sesak nafas
dann ape yang menyedihkan pada 6 Ogos
bru mangsa itu disahkan positif H1N1 sehari selepas kematiannya
bahaya tol virus nieyh, lepas kematian mangsa tu bru dpt dikesan

ada 33 kes baru yang berpunca daripada jangkitan tempatan
so, overall kes nieyh ada 1,525
574 merupakan kes import dan 951 adalah jangkitan tempatan
walaubagaimanapun 1,434 kes daripadanya telah sembuh
dan 14 masih berada di ICU

OrANG yang berisiko untuk mendapat virus nieyh :-
1. Obesiti (Kegemukan dilihat mempunyai risiko komplikasi yang lebih tinggi)
2. Diabetes, sakit jantung
3. Asthma, Penyakit paru-paru kronik
4. Wanita mengandung
5. Immuniti yang rendah, pesakit kanser,
6. Mereka yang sudah mempunyai masalah jangkitan paru-paru (pneumonia)

ermmm.. kalo nk tau lebih lanjut mengenai H1N1 nieyh
layarilah laman Blog Dr. Azwan

http://www.drazwan.blogspot.com



d-La♥

Friday, August 7, 2009

Hari nieyh Hari Jumaat~

sedar tak sedar, ari nieyh da ari Jumaat
Semlm da dpt spec blk.. da leyh nmpk blk da.. ngee~
ari nieyh Alia plak demam.. adoii aiiyy
sok nk kna blk maktab
abh tak sihat lagi.. cmner ek??
extand satu ari la jwb nyer.. hehe
kwn2 aku pulak ada yg da kmbali pulih ada yg masuk wad
pape pun byk2 bdoa mudah2an cepat sembuh
ummm.. adk aku, Alia walaupun tgh demam,
boleyh lagi nk mngada2.. uish, tak tahan tu
makan plak bleyh siap nk tmbh lagi
haha
takpe la dik, mudah2an Alia cepat sembuh
ari nieyh da 7hb Aug
100 hari jer lagi SPM nieyh
sedar la weyh da tak byk masa nieyh
study eh jgn tak study
blk mktb ke pulun habis2an
takde nk main2 da
uhmm.. kpd kwn2 ku di luar sana,
good LuCK n aLL tHE BEST!!
doakan kejayaan kita bersama!
amin~

d-La♥

Thursday, August 6, 2009

W995

Handphone yg amat aku idam2kan..
harap2 aku dpt bli handphone nieyh nanti
nieyh skit pgenalan utk W995






Size 97.0 x 49.0 x 15.0 mm
3.8 x 1.9 x 0.6 inches

Weight 113.0 g
4.0 oz

Screen 240x320 pixel

Available colours Progressive Black
Cosmic Silver
Energetic Red

Memory Memory Stick Micro™ (M2™) support (up to 16GB)
Phone memory 118MB*

ape yg buat lagi aku ske kat handphone nieyh,
dia nyer camera 8.1 megapixels
takyah nk bli camera baru da
so far harga dia yg aku tau
RM 1770 - 1850
RM 1520 - 1600 (AP)
RM 800 and above utk 2ndhand
sok pas SPM harga dia turun ada chance la utk aku beli hehe..

d-La♥

Wednesday, August 5, 2009

Bangi oh Bangi

kua umh dlm kul 12 gi buat spec
power tmbh T.T 450-right 325-left
pastu gi mkn kat umh mak andd yeahh ii cut my hair ^^
then gi Bangi, tgk umh
abis da rumah tu, dlm pmbikinan
ummm.. kira under renovation la
confirm pas upsr or pas raya pindah
waaaaaa tak sgka pas niey terpaksa tinggalkn kwn2 mlaka :'(
niey de ku selitkan skit gamba umh ku yg under renovation.






d-La♥

Handphone



semlm gi plaza beli phone
2ndhand jer
nokia 1202 model terbaru
tp basic nyer
RM70
not bad la nset tu
leyh bwk blk mktb pasniey.. huhu!

d-La♥

Tuesday, August 4, 2009

Best friend..

maktab aku kna 'serang' virus bru.. nama dia virus UDIR
kinda like unidentified virus.
ramai gak kwn2 aku yg kna, especially rakan sekelas aku
yg plg tak sgka kwn baik aku sendiri pun kna, siap kena suspect h1N1 lagi
sedeyy..
agk terkilan sbb lps gaduh dgn dia, dia dmm
kalo ikutkan mmg da bebaik tp tak btgur sapa lagi time tu
da la sbb kan bnda tu dia tk dpt jwb add math, pastu kna jwb international quiz utk phy plak, then dia trus demam.
smpi 1 thp plak dia disuspect H1N1 sbb suhu bdn tak trun2
pg isnin merupakan waktu yg plg mendebarkan sbb result blood test kua
nk confirmation positive or negative
keresahan hatiku hanya Tuhan saja yg tau
agk terkilan biler beberapa org rakanku yg ignkan resultnya positive
sbb nk blk punya psl
sanggup sacrifies kwn sendiri utk kepentingan diri!!!
biler tau result tu positive tau plak nk melalak, HMPH!
tp alhmdulillah kwn aku tu tak terlibat dlm test blood uh
walaubagaimana pun aku perlu trus berdoa smoge dia bebas drpd virus tu
walaupun tak kena boleh ada kemungkinan akn kena, so kna byk2 berdoa
mudah2an dia tak kna. aku tak sggup mlihat kwn aku menderita
betapa sebak dan sedeynya hatiku niey biler dpt tau result tu positive
Tuhan saja yg tau
thanks to anis yg byk support aku time tu
dia ckp sepatutnya aku perlu kuat utk beri sokongan kat kwn aku tu
aku takley bg kwn aku tu nmpk kesedihan aku
yg sebtolnya aku mesti support dia.. yeahh she's right!
aku cuba berthn, kwl emosi tetapi akhir nyer jatuh jua air jernih yg membasahi pipiku
selepas ckgu mgumumkn bhwa pljar perlu mgosongkan maktab
nseb baik dpt control linangan air jernih uh
control macho la katakan,
tp yg prasan time tu anis sorg jer (nseb bek)
dia yg byk support aku andd memahami aku dan byk spend time dgn aku time tu
i'm so glad to hav a fren like her
b4 aku blk umh smpt gak aku jumpa kwn bek aku tu
dia nmpk ok tp cm tak seceria dlu maybe suhu bdn tak stabil lagi kot
aku tak byk ckp dgn dia, sepatah dua jer, tak tau nape
aku seolah2 tak terkata, lidah kelu secara tiba2
maybe still janggal lagi kot maklumla bru pas gaduh
utk mgelakkan dia prasan aku buat2 tgur bdak form 2 yg nangis2 nk blk umh
sedey aku tgk bdak tu
pape pun smoga dia cepat sembuh dan bebas drpd virus bahaya tu
amin~

d-La♥
There was an error in this gadget